manastirdraganac@gmail.com

Претрага
Close this search box.

manastir@draganac.org

manastirdraganac@gmail.com

СВЕТЛИ ПЕТАК У ДРАГАНЦУ

У петак Светле седмице (Источни или Светли петак) традиционално се прославља пресвета Богородица, као живоносни Источник (извор). Према обичајима верни народ на овај дан окупља се на изворима који су посвећени Пресветој Богородици и умива се ради здравља.

 
Евхаристијским сабирањем началствовао је епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслуживање епископа Илариона, викара Његове Светости Патријарха Порфирија, свештенства и свештеномонашта, као и великог броја верног народа из разних крајева Косова и Метохије, централне Србије и Црне Горе. Литургији су присуствовали и представници Канцеларије за КиМ.

Такође, епископ рашко-призренски г.Теодосије рукоположио је оца Христофора у чин јеромонаха.


“Без извора нема живота, без извора земља је сува, без извора нема плода“, истакао је у беседи верном народу након Јеванђеља епископ Иларион. „Ово чудесно место које је богато у својој простодушности, како то говори апостол Павле, наизглед није велико, али по благодати Божијој и по дару своме, заиста јесте велико. Велико место сабрања, утехе и исцељења, јер је оно извор живота, пре свега овог живота којег ћемо да се нахранимо са овог престола Божијег”,рекао је владика Иларион.