manastirdraganac@gmail.com

Претрага
Close this search box.

manastir@draganac.org

manastirdraganac@gmail.com

Ко је херој? Истинита, херојска прича бака Румене

”Дозволите ми да овде изнесем нека своја размишљања. Ко је херој? Мислим да херојство има хиљаде облика, јер за малог дечака може да буде херој његов тата када му поправи бицикл, херој је дефинитивно свако ко брани истину, херој може бити онај ко је поделио храну са неким и сл.

Ko je heroj Istinita, herojska priča baka Rumene

После данашњег дана, асоцијација при помену речи херој за мене између осталих и ова бакица, бака Румена. Има 94 године, живи у месту Пећ на Косову и Метохији, у граду где је пре рата 1999. године било нешто преко 50% Срба, у граду одакле су Албанци протерали и остатак Срба 2004. године, у граду где сада живи око 50.000 Албанаца и једна једина Српкиња… бака Румена. Бака Румена је била професорка,члан Соколског друштва, воли Чехословчку, сећа се Соколског слета у Прагу, сећа се Прага и каже да не зна за културнији народ од Чехословака. Прича невероватно лепо о свом граду, о планинама око града, о Метохији, зна сваки камен, сваку кућу, сваку улицу, зна где је ко живео.Овој дами Албанци разваљују врата, разбијају прозоре камењем и на све начине покушавају да је отерају. Има прелепу двоспратну кућу усред града, на лепом месту које би добро дошло свакоме. А ова дама је још увек тамо, као да је цитирам: „Овде сам као последњи Мохиканац, али никада нећу одустати од свог града, никада нећу одустати од своје куће, никада нећу одустати од свог језика и никада се нећу одрећи своје вере.”
Мислим да јој звање хероја припада са пуним правом!!!
Истовремено, размишљам о томе какав то (не)човек може да терорише и малтретира 94-годишњу даму ??? Велико поштовање за њу !!!”
Давид Млинек, вођа навијача чешког прволигаша Јаблонец из истоименог града.

Најновије вести